top of page


Vi arbetar med sagan som metod för lärande

Vad innebär det att arbeta med sagotema?

"Att arbeta utifrån en saga som tema ger både barn och pedagoger inspiration och arbetsglädje. Att lära är roligt och allting kan hända när barn och pedagoger reser tillsammans till fantasins värld. Barnen får en låtsasdimension som hjälper dem att vara kreativa och problemlösande både nu och i framtiden. Allting sker på ett roligt sätt och nära barnens egna erfarenheter där vi möter dem där de oftast befinner sig, i lekens och fantasins värld" (M.Arnesson Eriksson, 2009)

Vi vill med sagan som grund för lärandet ge barnen upplevelser och erfarenheter som berör dem. När tankar och känslor väcks blir vi berörda. När något berör oss känns det viktigt och vi minns det. 


Under tre år har vi nu arbetat med sagan som metod för lärande. Varje vår väljer vi ut en ny saga för kommande verksamhetsårs sagotema. Under planeringsdagarna på våren tillverkar vi sedan handdockor utifrån karaktärerna i sagan. Under detta år har vi haft Mumintema. 

Dockorna använder vi sedan i verksamheten. Under de år vi arbetat på detta sätt har vi fått syn på att dockorna har en positiv inverkan på barnens vilja att kommunicera. Handdockorna blir som en kompis för barnen. De öppnar sig och får lust att prata och agera. För barn som har svårt att prata och framträda inför gruppen har vi sett att dockorna blir särskilt betydelsefulla. De glömmer bort det som finns runt omkring och lockas att öppna sig. 


Här är vår alldelses egna Edit enhörning som dyker upp och hälsar på barnen då och då. Edit har ofta med sig något uppdrag eller problem som hon behöver barnens hjälp för att lösa. Ibland kommer också hennes kompisar, Tina tiger och Bosse björn. 

Att arbeta med ett upplevelsebaserat lärande gör att vi får med oss barnen och det blir roligt och lustfyllt för både barn och pedagoger. Barnen anstränger sig verkligen för att hjälpa våra vänner med uppdraget eller problemet. 

Att använda sig av handdockor eller våra andra vänner har visat sig vara ett bra verktyg för att barnen ska få utveckla sina färdigheter i kommunikation och konfliktlösning. 

Ett litet bildgalleri från verksamheten

bottom of page